Bra att veta

Bra att veta

Vid en resa till Surinam är det klokt att vara väl påläst och förberedd, inte minst på grund av det tropiska klimatet som kan få dig att känna dig lite klibbig och dåsig emellanåt. Surinam är vanligtvis inte känt för att vara ett påtagligt farligt land att åka till på något sätt även om vissa försiktighetsåtgärder bör tas, men eftersom det är orört och inte lika exploaterat som många sydamerikanska länder, så kan det trots allt vara bra med en Bra-att veta manual innan avresa.

Klimat

Surinam är ett mäktigt land med tropisk regnskog och skön badtemperatur året runt. Klimatet varierar lite mellan de båda årstiderna som sveper över landet. I regel är medeltemperaturen i Surinam 27 grader men den svalare årstiden kan bidra med lite lägre siffror. Maj, juni, juli och  december, januari och en del av februari är i regel ganska regniga månader. Andra halvan av februari-april är relativt behagliga och hettan är inte lika uppenbar som t.ex. juli-augusti – september. Tänk på att det kan förekomma översvämningar under regnperioderna.

Eluttag

Spänningen i surinamesiska eluttag ligger på 127/230V. Stickkontakttypen är A, B, C och F och svenskar som reser till Surinam behöver en adapter till Surinam.

Valuta

Valutan i Surinam är surinamesiska dollar. 1 SEK = 0.804 SRD. Kursen varierar dock och det är viktigt att följa svängningarna strax innan avresa. Även amerikanska dollar tas gladeligen emot i landet.

Tidsskillnad

Surinam ligger 4 timmar efter svensk tid.

Åldersgränser

Den sexuella myndighetsåldern i Surinam är 16 år och har höjts från tidigare 14 år. För alkoholkonsumtion är 18 år åldersgränsen. För att hyra en bil måste du i regel vara minst 21 år i Surinam.

Larmnummer

Nödnumret i Surinam är 115 och gäller för polis. För att kontakta brandkåren ringer du 110. Surinams landskodnummer är +597.

Vaccinationer

Har du vistats i andra sydamerikanska länder, eller afrikanska nationer, krävs ett gula febern-intyg. I övrigt rekommenderas vaccin mot Hepatit A och B, kolera samt polio/stelkramp och difteri. Tänk på att den tropiska värmen drar till sig mycket mygg och dessa små krabater kan sprida otrevliga sjukdomar som denguefeber, zikavirus och chikungunya. Ta vaccin i den mån det går och tänk på att ta med svala, men heltäckande kläder när du ska ut i regnskogen. Ta också med dig ett effektivt myggmedel och skydd och sov helst med myggnät.

Tänk på att medta en heltäckande reseförsäkring eftersom Surinams bättre sjukhus inte ens tar emot dig utan ett sådant, och ibland krävs till och med en förskottsbetalning.

Visumkrav

Surinam har visumkrav på turister som kommer från Europa, däribland Sverige. Ett turistkort eller turistvisering måste visas upp.

Säkerhet

I allmänt är Surinam förhållandevis säkert att åka runt i, men ficktjuvar härjar och rånarligor agerar i större gäng i huvudstaden Paramaribo. Ännu en nackdel är att det finns få poliser ute på gatorna så tänk på var du går. Ta endast taxibilar med klar och tydlig märkning, eftersom svarttaxibilar förekommer och kan stå dig dyrt. Vid guidade djungelturer och anordnade vistelser i regnskogen, ska du alltid välja ett seriöst resebolag.

Ambassader och konsulat

I Sverige kan du besöka Surinams konsulat i Helsingborg. Telefonnummer:  0762-72 77 80. I Paramaribo som är Surinams huvudstad, kan du uppsöka svenska konsulatet på telefonnummer (+597) 42 57 20 eller (+597) 880 6402. Det finns ingen svensk ambassad i Surinam. Surinam har heller ingen ambassad i Sverige. Den närmaste ligger i Bryssel, Belgien som nås på telefonnummer: +32-2 640 11 72.