Mat och dryck i Surinam

Mat och dryck i Surinam

Surinam är Sydamerikas mest mångfacetterade land när det kommer till kulturer. Denna rikedom är synlig lite överallt, och bland annat kommer den fram i det surinamesiska köket. Surinamesisk kokkonst består till stor del av indiska, europeiska, afrikanska och javanesiska influenser och denna etniska mångfald gör maten både kryddig och smakrik. Frukter som odlas i stort antal i landet är bland andra mango, papaya, körsbär, ananas, passionsfrukt och vattenmelon samt bananer som Surinam är speciellt känt för. I maten förekommer också grönsaker som maniok, pumpa, sötpotatis, kål och haricotsverts.

De vanligaste surinamesiska maträtterna

I Surinam äts det mycket kyckling och fisk som i sin tur kommer med tillbehör som ris, maniok eller sötpotatis. På kycklingen och fisken görs också en mängd olika soppor. Många äter maten med ett speciellt indiskt bröd, kallat roti. Ibland äts brödet som tillbehör och ibland fylls det med exempelvis potatis för en mer matig variant. Låt oss nedan presentera några smaskiga rätter som du bara inte får missa under ditt Surinam-besök.

  • Popidoestella: Surinams nationalrätt bestående av kyckling och ris samt en typ av haricots verts.
  • Saoto: en soppa gjord på kyckling med kraftig smak av örter, kryddor och grönsaker, toppat med ett kokt ägg.
  • Moksimet: en kötträtt av flera köttsorter som äts med ris.
  • Telo met bekkeljauw: salttorkad torsk och stekt cassava.
  • Bojo cake; en efterrätt i form av en söt kaka med kokosnöt och cassava.

Fruktjuicer i mängder

Tack vare de många frukterna som odlas i Surinam, så tar man vara på både fruktkött och saft. Överallt kan du köpa färskpressade juicer med en eller flera frukter i de vackraste färger. En av de mest kända dryckerna i Surinam är inspirerad av den javanesiska befolkningen och heter dawet. Den är grön och rosa till färgen och består till stor del av frukter och kokosmjölk. Gemberbier är en annan kreolsk dryck gjord på ingefära som absolut kommer att göra intryck när du dricker den.

En annan vanlig dryck som de olika folkslagen konsumerar i Surinam, är öl av alla de slag. Djogo är ett lokalt öl som kan köpas för en relativt billig peng. Det säljes i 1-litersflaskor eller på burk och är ett så kallat Parbo-öl, som är den mest kända ölsorten i Surinam. Ölet kommer från landets största och mest renommerade bryggeri. Man dricker också en hel del importerat öl, bland annat Guinness. Rom är för övrigt en dryck som konsumeras flitigt bland lokalbefolkningarna.

Restaurangkultur och middagstider

I de större städerna som Paramaribo och Lelydorp, är det vanligtvis de javanesiska och kinesiska restaurangerna de som fylls upp snabbast. De flesta tar för vana att äta sitt huvudmål efter kl. 15:00, eftersom alla myndigheter och banker m.m. stänger runt kl. 14:00. I Surinam är siesta relativt vanligt och på kvällen är det vanligt att äta någon form av sandwich eller rester från gårdagen. På helgerna kan dock restaurangerna vara fulla på kvällstid från kl. 21 och framåt.

Street food-ställen håller öppet större delen av dagen och här samlas folk från alla håll och kanter för att njuta av kreolska, javanesiska och asiatiska läckerheter.

Prisnivåer

En trerätters middag i Surinam är i allmänhet inte speciellt dyr. Du kan komma undan med ca 300-350 kronor för 2 personer i en bättre restaurang. I Surinam läggs ofta 10% på notan och detta kan i aktuella fall räknas som dricks. Var dock noga med att kontrollera att beloppet är medräknat, annars bör du ge 10% i dricks. I barer dricksas det generellt inte.