Resa till Surinam

Resa till Surinam

Att ta sig till Surinam är inte som att hoppa på ett plan inom Europa och vara framme inom 2-3 timmar. Resan till Surinam tar betydligt längre tid, eftersom det dessutom inte går några direktflyg från Sverige. De flesta som åker till Surinam bokar en paketresa som ofta inbegriper både flyg, hotell och äventyr. Men du kan givetvis boka allt på egen hand och ta dig dit på olika sätt med flyg eller båt. I den här guiden ska vi gå djupare in på hur du bäst tar dig till Surinam.

Med flyg från Sverige

För det första är det viktigt att poängtera att det är svårt att ta sig till andra städer i Surinam med utrikesflyg, än till huvudstaden Paramaribo. Flygplatsen heter Johan Adolf Pengel internationella flygplats med flygplatskoden PBM. Det bästa och enklaste flygbolaget att ta om du vill flyga till Surinam, är KLM som är nederländskt. Orsaken är att Surinam tidigare var en nederländsk koloni och många holländare fortfarande har starka förbindelser med landet.

Med KLM måste du räkna med 1 eller 2 mellanlandningar, ofta med uppehåll i Amsterdam och ibland ett annat stopp i t.ex. Paris. En flygbiljett tur-retur från Sverige till Surinam, brukar kosta runt 20 000 kronor.

Flyg till Surinam från andra länder

Om du ändå ska åka och besöka Surinam, är det troligt att du även har tänkt vistas i flera sydamerikanska länder innan eller efteråt. Till och från Paramaribos flygplats går det flyg till ett flertal närliggande länder, såsom Brasilien, Karibien och USA. Dock är flygtrafiken begränsad både inom och utom landet. Inrikesflygplanen är mycket små och tar inte många passagerare alls.

Surinam har ett eget flygbolag som heter Surinam Airways. Rutterna trafikerar bland andra Aruba, Trinidad, Belem i Brasilien samt Miami i USA. Du kan även åka över till grannländerna Guyana och Franska Guyana om du skulle vilja.

När vi ändå är i färd med att hitta alla tänkbara flygrutter till Surinam, kan vi också passa på att tillägga att Caribbean Airlines trafikerar Gatwick i London. Caribbean Airlines flyger bland annat till Guyana som är Surinams närmaste granne och härifrån kan du t.ex. ta båten över till Paramaribo. Även Copa Airlines som är Panamas flygbolag, flyger till Guyana och huvudstaden Georgetown. Nyligen har detta flygbolag också expanderat och lagt till Surinam på sin destinationslista.

Med båt till Surinam

Att ta sig med båt ända från Sverige till Surinam är ett helt företag och ingenting att rekommendera, även om det går med en Transatlantic-kryssning. Dock finns det färjor som trafikerar Paramaribos hamn med grannländerna. Om du med andra ord skulle vistas i något av de närliggande länderna och vill ta dig till Surinam med båt, så är det en möjlighet.

Det är också värt att veta att Surinams huvudvägar sträcker sig längst med kustremsorna och att det är där den huvudsakliga trafiken sker för att ta sig vidare inom landet.

Boka en gruppresa

Ett smidigt och enkelt sätt att både ta sig till och runt i Surinam, är faktiskt att boka en grupp- eller äventyrsresa hemifrån där allting ingår. Flyget är då redan klart, hotellnätterna bokade, inrikesresorna schemalagda och de bästa sevärdheterna inkluderade. Att boka en resa till Surinam på det här sättet, besparar dig otroligt mycket tid och du kommer garanterat inte att gå miste om någonting. Ibland innebär också resan en liten avstickare till Guyana eller Franska Guyana, beroende på researrangör.