Ta sig runt i Surinam

Ta sig runt i Surinam

Det kan vara lite av ett krångligt uppdrag att ta sig runt i Surinam. Många brukar skämtsamt till och med påtala att resorna utgör det största äventyret. Det är förmodligen därför som Surinam allt som oftast har fångat äventyrslystnas själars uppmärksamhet. Inrikesflygen är spännande, båtturerna på floderna guppiga och bilfärderna längs med kusterna skakiga. Dock är det en underbar upplevelse att ta sig fram i Surinam.

Med inrikesflyg

Eftersom många ställen i Surinam är så avlägsna att de inte ens har vanliga vägförbindelser, så är ofta inrikesflyget det enda alternativet. Men ett inrikesflyg i Surinam kan efterlikna ett äventyr i Indiana Jones-stil som både kan vara mäktigt och skrämmande. Regnskogen utgör den största delen av landskapet och att bygga flygplatser hur som helst är inte det lättaste. Ska du åka någonstans med inrikesflyg, är det säkraste kortet att ta dig till Paramaribos flygplats. Från Paramaribo går det till exempel att flyga vidare till den lilla indianbyn Palumeu eller till Kajana.

Ta sig runt med jeep

Att hyra en snygg bil i Surinam kommer både få dig och lokalbefolkningen att skratta. Istället är det jeep som gäller för att ta sig fram i det frodiga och bergiga landskapet. Vägnätet i Surinam är inte som hemma och det krävs ett stadigt fordon för att ta dig till önskad slutdestination. Med en egen jeep kan du också möta Surinam som det bör ses – i sin vilda skrud. Hyr bil på på flygplatsen så är allt klart när du landar. De bästa vägarna ligger slingrandes utmed kusterna.

Trafikregler

När du kör i Surinam måste du vara beredd på att anpassa din körstil samt att landet har vänstertrafik. Vägarna är som sagt en annorlunda ”genre” och befolkningen kan göra lite som de känner för stunden. Även trafikreglerna tillämpas olika från stad till stad, så se till att ha en omväxlande och anpassningsbar personlighet samt en dos tålamod om du ska köra runt.

Kanotpaddling på floderna

Om du vistas i Surinams innersta inland där enbart regnskog syns så långt ögat når, så är de två absolut mest ultimata sätten att ta sig runt på, kanotpaddling eller att gå till fots. Det kan dock vara smartare att boka en guide som följer med dig bland krokodiler och giftiga grodor om du ska ge dig ut på kanotsafari i okända vatten bland tropikbevuxen skog. Det allra bästa sättet att hyra kanot på är genom researrangörer och företag som specialiserar sig på äventyrsresor. Det finns också skräddarsydda utflykter under en till några dagar som kan bokas genom diverse aktörer på plats.

Kollektivtrafik som tåg och buss

I städer som Paramaribo och Lelydorp är det bäst att ta buss eller taxi om man inte vill gå. Dock finns inga taxametrar i bilarna så ta reda på priset innan avfärd. Vad tåg beträffar håller den surinamesiska regeringen i nuläget på att planera en ny tågrutt mellan Paramaribo och Onterwacht. Att ta tåg i Surinam är svårt, eftersom det mesta håller på att ses över för tillfället och sträckorna är i stort helt obrukbara.

Prisnivåer och säkerhet

Prisnivån i Surinam är minst sagt fördelaktig för européer. Att hyra bil kostar ca 200 kr/dagen och bensin ca 5 kr/liter. Flygbuss in till Paramaribo kostar ca 35 kronor.

Säkerhetsmässigt är Surinam ett förhållandevis bra land att vistas i, men var försiktig i städerna då det finns få poliser ute. Brottslighet förekommer mindre sällan på landsbygden, men det finns en del oseriösa guider som skor sig på turister.