Shopping i Surinam

Shopping i Surinam

Detta lilla sydamerikanska land må vara mest känt för sin regnskog och sina exotiska djur, men Surinam har faktiskt en hel del shoppingmöjligheter att bjuda på också. Souvenirer, originella tyger till fyndpriser och mat från världens olika hörn, är ett fåtal saker att nämna.

Handla mat i Surinam

När det gäller matprodukter så har Surinam tagit mycket influenser av både Holland och USA. Även små matbutiker kallar sig för ”supermarkets” och hyllorna är fulla av varor som du i regel också kan finna i USA såsom jordnötssmör, chips och kakor. Matpriserna kan vara en aning dyra, speciellt eftersom Surinam ofta köper in råvaror från Holland.

USA-inspirerat varvat med Surinams färger

I städer som Paramaribo där shoppingutbudet är som störst, kan man i mångt och mycket urskilja inspiration både från Europa, USA och Surinam. Kläder med Angry Birds, Mickey Mouse och annat som varit med i leken en längre tid och kan verka lite omodernt med amerikanska eller europeiska mått mätt, är fortfarande trendigt i Surinam. Kläder och skor är mycket färggranna och det finns en klar mångkulturell mix, både inom high end och sportkläder. Lägg märke till att mycket är taget från Surinams egna färger grönt, rött, gult och vitt som återfinns i flaggan. Sida vid sida av de ”nationalistiska” färgerna hittar du många indiska saris, afrikanska tyger och indianska mönster som livar upp.

Marknader

Paramaribo har många småbutiker, men det är på de lokala marknaderna som du kan göra riktiga fynd. Ibland kan det tyckas lite urplockat men det sortiment som erbjuds är trots allt unikt i sitt slag. Medan du går omkring i huvudstaden, kommer du hamna på ett flertal små loppismarknader, där stånden är fyllda med allt från lokala råvaror och hemodlat, till hantverk och kläder i alla modegenrer. Är det gift shops du är ute efter, är Domineestraat gatan där allt händer, och här slår även marknadsfolket upp sina stånd varje vecka. En känd marknad i staden är Central Market, där både tyger, hantverk och väldoftande örter går att köpa.

Runt om i Paramaribo börjar allt fler shoppingcentra öppna upp sina portar för såväl turister som boende. Hermitage Mall och Kirpanai’s N.V är två exempel.

Titta på traditionella tekniker vid Colakreek på väg till flygplatsen

Om du mot förmodan inte skulle ha haft någon tid att shoppa i Surinam under din vistelse, så kan du ta tillfället i akt och stanna till i den lilla bosättningen Colakreek som ligger i närheten av Colaån. Namnet har uppkommit eftersom den slingrande och närliggande ån har ett vatten som är så brunt att det kan liknas vid Coca-Cola. Här visar lokala surinamesiska hantverkare upp sina produkter och bemödar sig också att demonstrera hur de skapar föremålen.

Surinams mest kända och exportprodukter

Några av Surinams vanligaste exportprodukter är bananer. De söta frukterna kan handlas på marknader och de ingår också i en del maträtter. Förutom bananer är aluminium, guld och raffinerad olja det som exporteras mest. Eftersom guld är en frekvent råvara i landet, så kan du finna många guldsmycken till låga priser att ta med hem. Batiktyger är något annat som florerar på marknaderna och i butikerna. De olika teknikerna gör att mönstren vittnar om en stor kreativitet. Porslin med ristad dekor är en annan produkt som satt Surinam på kartan. Ska du i övrigt köpa med dig något typiskt från Surinam, ska du satsa på parfym.

Prisnivåer och öppettider

Rent generellt är shopping billigt i Surinam men maten kan ibland ha liknande priser som hemma, eftersom mycket importeras från Europa. Kläder kostar ca 40 % i jämförelse med hemma. Öppettiderna i Surinam kan variera ordentligt. Vissa shoppingcentra håller öppet varje dag från kl.08:00 till kl. 20:00 eller 21:00, medan andra stänger vid 14-tiden. Banker och myndigheter är oftast tillgängliga måndag-fredag mellan kl. 09:00 till 14:00.